Objawy i leczenie salmonelli

Zatrucie salmonellą wielu osobom kojarzy się z… letnim wypoczynkiem. To właśnie latem część produktów łatwiej się psuje, a podwyższona temperatura sprzyja namnażaniu się pałeczek salmonelli. Jakie zatem objawy salmonelli powinny stanowić podstawę, aby odwiedzić lekarza?

Żywność nie zawsze bezpieczna

Za najczęstszy powód zarażenia salmonellą uważa się niewłaściwe przechowywanie żywności. Jest to jedynie w połowie prawda. Lekko roztopione lody, masy w ciastach, w których wykorzystano surowe jaja, ale również surowe mięso drobiowe, mogą doprowadzić do zatrucia salmonellą. Część zatruć salmonellą jest spowodowanych także przez picie wody z pałeczkami salmonelli. Jednak do części zatruć dochodzi z innego powodu, a winą za zatrucie salmonellą można obarczać osoby, które są nosicielami salmonelli i miały kontakt z żywnością na dowolnym etapie jej produkcji lub obróbki.

Oczywiście firmy spożywcze oraz restauracje zwracają bardzo dużą uwagę na względy zdrowotne, dlatego w ich przypadku każdy pracownik musi posiadać odpowiednią książeczkę zdrowia, zatem nosiciele salmonelli nie będą mogli tam pracować. Jednak wystarczy wybrać się na większą imprezę rodziną, gdzie za przygotowanie potraw odpowiadają różne osoby, aby prawdopodobieństwo zarażenia salmonellą znacząco wzrosło.

Objawy salmonelli

Salmonella może mieć różny przebieg, w zależności od tego, czy jest to salmonella łagodna, wielonarządowa czy salmonelloza uogólniona. Najczęstsze objawy salmonelli to podwyższona temperatura, której towarzyszą bóle głowy, do nich dochodzą wymioty, nudności oraz biegunka. Mimo że wszystkie objawy są dość łagodne i zbliżone do innych chorób (występowanie napadowych bólów brzucha w salmonelli często bywa mylone z zapaleniem wyrostka), to także przy salmonelli w łagodnej postaci może dojść do odwodnienia organizmu. W części przypadków, głównie u osób osłabionych oraz u dzieci, w krótkim czasie może dojść do salmonellozy uogólnionej, której oprócz odwodnienia organizmu towarzyszy bardzo wysoka temperatura, dość mocno zmieniająca się w ciągu doby, oraz różne objawy wstrząsu, w tym m.in. problemy ze świadomością.

Jako powikłanie po tradycyjnej salmonelli uznaje się salmonellozę wielonarządową, do której dochodzi, gdy pałeczki salmonelli przedostaną się z jelita do układu krążenia. Wówczas atakują różne narządy, w tym m.in. wątrobę i trzustkę, układ oddechowy czy układ moczowy.

Salmonella u dzieci

Podobnie jak u osób z upośledzoną odpornością, także u dzieci salmonella może mieć poważne konsekwencje. W szczególności dotyczy to dzieci małych, u których podwyższona temperatura i połączenie wymiotów z biegunką może prowadzić do szybkiego odwodnienia organizmu. Także w tym przypadku wskazane jest leczenie objawowe, bowiem salmonella w swojej najczęstszej postaci nie oznacza konieczności sięgania po antybiotyk. Ważne jest jednak, aby małemu pacjentowi zapewnić odpowiednią dietę, najlepiej lekką i bogatą w płyny. W skrajnych przypadkach, głównie wtedy, gdy pacjent jest hospitalizowany z powodu salmonelli o ostrym przebiegu, sięga się po nawadnianie z wykorzystaniem kroplówek.

Zachorowaniu na salmonellę można próbować zapobiegać, sięgając po żywność ze sprawdzonych źródeł. Warto mieć na uwadze fakt, że niektórzy chorzy, którzy przeszli także przez antybiotykoterapię w czasie leczenia salmonelli, mogą być nosicielami pałeczek salmonelli. W większości przypadków giną one po kilku tygodniach od zakończenia kuracji. Część pacjentów zostaje jednak nosicielami na dłuższy czas – sami lekarze nazywają ten stan nosicielstwem przewlekłym.

Odwiedź https://zdrowy.net/zdrowie/choroby/choroby-zakazne/salmonella/ po więcej ciekawych informacji na ten temat.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *